Om området 

En social stadsdel
Vega är en inbjudande stadsdel som uppmuntrar till umgänge, spontana möten och god grannsämja. Här avlöser torg, parker och grönområden varandra och tillsammans skapar bostäderna trevliga innergårdar i kvarteret. Men det är inte bara utomhusmiljöerna som är attraktiva ur ett socialt perspektiv – i Aktivitetshuset som beräknas stå klart år 2021 planeras det för allt från skola och fritidsgård till bibliotek och gym. Vega är en plats där du lär känna dina grannar och dit du vill bjuda hem dina vänner.

 

Stadspuls, skärgårdsliv och skogspromenader
Som boende i Vega behöver du inte välja mellan stadspuls, skärgårdsliv och skogspromenader. Stadsdelen är belägen mellan två sjöar, och Rudans friluftsområde erbjuder långa vandringsleder, vita skidspår, picknickvänliga grönområden och mysiga badbryggor – för att nämna några av de många naturupplevelserna runt hörnet.

Är du en person som uppskattar skog med flera hundra år gamla tallar och ståtliga granar kan du cykla till Tyresta nationalpark på en halvtimme. På samma avstånd, söderut, breder Haninges skärgård ut sig. Varför inte bada, paddla kanot eller besöka någon av de idylliska skärgårdsrestaurangerna? I Vega är du alltid nära naturen med möjlighet till både lugna och fartfyllda aktiviteter för hela familjen. Här blir det aldrig tråkigt.

 

Smidig kommunikation till Stockholm
Transporterar du dig helst med cykel, buss, bil eller pendel? Här har du möjlighet att välja det som passar dig och ditt vardagsliv bäst. Under våren 2019 är Vegas nya pendeltågsstation planerad att vara klar, vilket kommer göra det smidigt att ta sig in till city. I anslutning till stationen kommer du även att kunna välja bland flera busslinjer mot Haninge Centrum, Skogås och Farsta. Där har du även möjlighet att parkera både din bil och cykel.

 

Stort utbud av skolor och förskolor
I takt med att Vega växer och utvecklas kommer det att finnas nio förskolor och tre grundskolor att välja bland när stadsdelen står helt klar. Den största grundskolan kommer att vara en centralt belägen F-9- skola med plats för drygt 700 elever. Dessutom planeras ytterligare en grundskola som kommer att ta emot 350 elever från förskoleklass upp till årskurs sex.

Redan i dag finns två kommunala förskolor och en Ur och skur-förskola i närheten av Skogsstjärnan. I den gamla delen av Vega finns Måsöskolan, en kommunal F-6- skola. Även gymnasieskolor och folkhögskolor finns på bekvämt avstånd i och kring Haninge.

 

Läs mer om Vega på vegastan.se.

Tillbaka